Hromadné prepúšťanie v okrese Stará Ľubovňa nie je hlásené

24.11.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa/Kežmarok 24. novembra (TASR) - Miera nezamestnanosti dosahuje v okrese Stará Ľubovňa v súčasnosti 7 %, pričom bez práce je 2320 ľudí. Hromadné prepúšťanie v regióne nemajú hlásené.
\"Napriek tomu, že vo svete prebieha globálna finančná kríza, Starú Ľubovňu zatiaľ nepoznačila. Hromadné prepúšťanie oznámené nemáme, ale stále hovorím, že môže postihnúť región, ak sa vrátia ľudia, ktorí pracujú mimo okresu alebo v zahraničí. A tých tam máme skutočne dosť. Presné počty neexistujú. Odhady, ktoré vychádzajú z počtu obyvateľov, prípadne z počtu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, hovoria o nejakej tisícke, prípadne 2000 ľudí. Sú to však iba odhady, pretože mnohí z nich majú založené živnosti v Starej Ľubovni, ale pracujú inde, \" uviedla pre TASR riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni Anna Aftanasová.
Poukázala na to, že v okrese sa podarilo vytvoriť asi 40 nových pracovných miest. Pričinila sa o to spoločnosť Gas Familia, ktorá patrí ku strategickým zamestnávateľom v regióne. V doterajších závodoch zamestnávala vyše 300 ľudí. V novovybudových výrobných a administratívnych priestoroch zvýšila produkciu a vytvorila nové pracovné pozície, ktorých počet sa má v budúcom roku po rozbehnutí výroby ešte rozšíriť. \"Zaznamenali sme požiadavky na odborníkov z oblasti chémie, výpočtovej techniky, ale aj vodičov a ľudí, ktorí ovládajú cudzie jazyky, najmä angličtinu a nemčinu, \" konštatovala riaditeľka. Dodala, že úrad práce je pripravený pomôcť záujemcom pri zvyšovaní odbornosti.
Hromadné prepúšťanie nemajú nahlásené ani v okrese Kežmarok, kde je miera nezamestnanosti jednou z najvyšších na Slovensku. \"Koncom októbra sme evidovali 20,84-% nezamestnanosť, čím sme sa zaradili na štvrté miesto za okresy Rimavská Sobota, Revúca a Veľký Krtíš. Disponobilná miera nezamestnanosti je 18,8 %, to znamená, že okamžite môže nastúpiť do zamestnania 5580 obyvateľov, \" povedala pre TASR riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku Anna Babičová. Dodala, že v evidencii majú 6183 ľudí. V okrese je vysoký počet dlhodobo nezamestnaných s nízkym vzdelaním, pripravujú preto viacero projektov, ktoré by mali problém eliminovať.
Riaditeľka dodala, že obavy z hromadného prepúšťania v Tatraľane Kežmarok sa nenaplnili. Vedenie firmy dokázalo problém s tkáčovňou vyriešiť a podobne ako niektorí ďalší zamestnávatelia v regióne (v Spišskej Belej či Spišskej Starej Vsi) avizuje v budúcom roku niekoľko nových pracovných miest. Znížiť nezamestnanosť by mal pomôcť aj nový priemyselný park v Kežmarku.
 

Vyberte región